Luskamning

Just nu är det flera elever som har löss på skolan. Kolla era barn och om löss upptäcks skall eleven behandlas och kan komma tillbaka till skolan efter första behandlingen. Läs nedan för mer information och länkar till 1177 för mer detaljerad information.

Hur upptäcker jag om jag har löss?

Oftast kliar det mycket i hårbotten om du har löss, men man kan ha löss utan att det kliar.

För att vara säker på att du har huvudlöss måste du ha upptäckt löss i håret. De är en till tre millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de har sugit blod.

De kan vara väldigt små och svåra att upptäcka. Enklaste sättet att upptäcka om du har löss är att använda en luskam. Det finns att köpa på till exempel apotek.

Gör så här för att upptäcka om du har löss:

• Kamma håret med balsam. Då håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka. Se till att kamma igenom hela håret noggrant, från hårbotten längs hela hårstrået.
  • Stryk av kammen på ett vitt papper efter varje kamtag. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen eller hamnar på det vita pappret.
  • Du kan också leta efter lusägg på hårstrået nära hårbotten. De kan vara lättare att upptäcka än själva lössen. De ägg som innehåller den blivande lusen är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala, ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt.

Även om du hittar lusägg på hårstrån är det inget säkert tecken på att du har levande löss, eftersom äggen kan vara kläckta och tomma. Om du bara hittar tomma ägg ska du inte börja någon behandling. Äggen försvinner när hårstrået växer ut. Du kan också försöka kamma bort dem.

Läs mer om huvudlöss här

4 november 2015